JENIS PENYAKIT MENTAL

Secara umumnya penyakit mental boleh dibahagikan kepada tiga kategori iaitu:

 1. Neurosis
 2. Individu yang tergolong di dalam kumpulan ini lazimnya mengalami perubahan dan gangguan terhadap aspek pemikiran, perasaan dan kelakuan namun ia tidak sampai ke tahap yang boleh menjejaskan kewarasan. Individu yang mengalami penyakit neurosis selalunya sedar keadaan kesihatan namun aktiviti harian sedikit terganggu. Contoh penyakit neurosis ialah:

  1. Kemurungan
  2. Kemurungan adalah perasaan sedih yang melampau dan berpanjangan. Sedih adalah perasaan yang sering kita alami namun jika perasaan sedih itu terlalu berat untuk ditanggung dan berpanjangan melebihi tempoh dua minggu serta mengganggu fungsi kehidupan seharian maka ia bukanlah sedih yang lazim tetapi penyakit kemurungan.

  3. Kebimbangan
  4. Penyakit ini digejalai oleh perasaan bimbang, resah dan gelisah. Seseorang itu akan berasa tertekan, tegang, berpeluh, berdebar debar dan berasa takut yang melampau akan memberi bahaya yang mereka tidak ketahui puncanya.

 3. Psikosis
 4. Mereka yang mengalami penyakit Psikosis mengalami perubahan yang amat ketara di dalam aspek pemikiran, perasaan dan tingkah laku mereka. Kewarasan mereka juga terjejas. Penderita akan berasa keliru dengan mengalami suara-suara ghaib yang berkomunikasi dengan mereka yang dikenali sebagai Halusinasi. Mereka juga mempunyai kepercayaan pelik yang tidak dikongsi oleh orang lain dan menyebabkan reaksi melampau dari pesakit berkenaan yang dipanggil Delusi. Antara contoh Delusi ialah beranggapan ada orang mahu menganiaya atau berbuat jahat kepada mereka menyebabkan mereka bertindak menyerang orang yang disyakinya secara membahayakan. Mereka mungkin bercakap dengan merapu atau mengarut, berkelakuan aneh seperti bercakap seorang, ketawa atau marah dengan tiada bersebab. Contoh Psikosis yang sering dialami adalah :

  1. Skizofrenia
  2. Antara ciri utama Skizofrenia ialah individu akan mengalami halusinasi, delusi, kecelaruan pemikiran, kecelaruan pertuturan dan tingkah laku. Selain itu juga prestasi kerja mereka juga merosot dengan ketara.

  3. Kecelaruan Mania-Depresif (Dwikutub)
  4. Penyakit ini mengakibatkan mereka mengalami perubahan ketara dari segi mood dan emosi. Mereka sering hilang kawalan dan menjadi terlalu gembira (fasa mania) atau terlalu sedih (fasa kemurungan).

   Penyakit ini mengakibatkan mereka mengalami perubahan ketara dari segi emosi. Mereka sering hilang kawalan dan menjadi terlalu gembira (fasa Mania) atau terlalu sedih (fasa kemurungan).

 5. Kecelaruan Personaliti
 6. Secara asasnya kecelaruan ini membuat seseorang itu mengalami kecacatan perwatakan atau karakter. Masalah yang dialami ini boleh memberi kesan kepada perhubungan interpersonal dengan orang di sekelilingnya.

PENYEBAB UTAMA PENYAKIT MENTAL

Terdapat beberapa faktor yang berkemungkinan boleh tercetusnya penyakit mental. Antaranya ialah:

Sebenarnya setakat ini tiada seorangpun pengkaji dapat mengesahkan punca utama yang menyebabkan gejala ini namun ada beberapa faktor yang kemungkinan boleh tercetusnya penyakit mental. Antaranya ialah :

 1. Faktor Genetik / Keturunan
 2. Ahli di dalam keluarga yang mempunyai sejarah penyakit mental berisiko lebih tinggi berbanding populasi yang tiada sejarah penyakit berkenaan.

 3. Gangguan Bahan Kimia Dalam Otak
 4. Bila bahan kimia dalam otak yang dikenali sebagai neurotransmitter tidak berfungsi dengan baik gejala penyakit mental akan muncul. Sebagai contohnya:

  • Skizofrenia: Penghasilan dopamin secara berlebihan.
  • Kemurungan: Paras serotonin terlalu rendah.
  • Mania: Paras serotonin meningkat secara melampau.
  • Kebimbangan: terdapat gangguan di dalam pengeluaran dan fungsi noradrenalin.

 5. Jangkitan Virus
 6. Mengikut kajian ada penyakit akibat jangkitan virus telah dikaitkan dengan kemunculan penyakit mental.

 7. Sejarah Hidup Yang Getir
 8. Antara contohnya ialah mengalami proses kelahiran yang sukar, kehilangan ibu bapa semasa kecil dan terlalu banyak mengalami cabaran hidup yang sukar.

 9. Keadaan Sosio-Ekonomi Yang Rendah
 10. Faktor kemiskinan, tiada kemudahan asas atau keganasan di dalam masyarakat boleh meningkatkan masalah penyakit mental.